Komt u ‘s avonds of in het weekend bij de waarnemend huisarts op de huisartsenpost of bij een andere apotheek? Ook dan wilt u de juiste zorg krijgen. Daarvoor heeft die andere arts of apotheek de juiste informatie nodig. Dit kan met het LSP. Het LSP is een beveiligd netwerk. Artsen en apotheken kunnen hun computersysteem hierop aansluiten. Via dit netwerk kunnen zij de belangrijkste gegevens in uw dossiers bij uw eigen huisarts en apotheek opvragen. Uw medische gegevens zijn dan altijd beschikbaar. Ook ’s avonds en in het weekend. Maar alleen als uw huisarts en uw apotheek die gegevens hebben aangemeld bij het LSP. Daar hebben zij uw toestemming voor nodig!
Hier vindt u meer informatie
U kunt toestemming geven voor het LSP
Zijn uw huisarts en apotheek aangesloten op het LSP? Dan vragen zij u om toestemming. Als u toestemming geeft, meldt uw huisarts of apotheek de belangrijkste gegevens uit uw dossier aan bij het LSP. Waarnemend huisartsen op de huisartsenpost kunnen die medische gegevens dan inzien. Andere apotheken en medisch specialisten in het ziekenhuis kunnen alleen uw medicatiegegevens inzien. Uw gegevens blijven in het computersysteem van uw eigen huisarts of apotheek staan.
Wanneer wordt het LSP gebruikt
Stel, u wordt ‘s avonds of in het weekend onverwachts ziek. Of u krijgt een ongeluk. Dan komt u op de huisartsenpost of in het ziekenhuis.
Daar helpt een andere arts u. De andere arts vraagt uw belangrijkste medische gegevens op. Dit doet hij alleen als het nodig is voor uw behandeling. Met uw burgerservicenummer (BSN) kan hij uw belangrijkste medische gegevens inzien. Zo weet hij waar hij rekening mee moet houden. Bijvoorbeeld met andere klachten die u heeft of medicijnen die u gebruikt.
U haalt misschien ook medicijnen bij een andere apotheek. Omdat uw eigen apotheek gesloten is. Die andere apotheek kan via het LSP zien welke medicijnen u van uw eigen apotheek krijgt. Zo weet hij of de medicijnen die u krijgt goed samengaan met andere medicijnen. En of u allergisch bent voor bepaalde medicijnen.
Na de behandeling krijgen uw eigen huisarts en apotheek een bericht via het LSP. Zo weet uw huisarts welke behandeling u heeft gehad. En uw apotheek weet welke medicijnen u heeft gekregen.
Zo kunt u toestemming geven
Uw huisarts en apotheek kunnen uw medische gegevens niet zomaar beschikbaar stellen. Dat kan alleen als u toestemming heeft gegeven. Zo blijft uw privacy beschermd. U bent helemaal vrij om wel of niet toestemming te geven.
U kunt toestemming geven of juist weigeren door het toestemmingsformulier in te vullen en in te leveren bij uw huisarts. Let er dan goed op dat alle velden zijn ingevuld. Het toestemmingsformulier moet door u ondertekend zijn. Ook moet de datum waarop u toestemming geeft op het formulier staan.
Uw huisarts en apotheek noteren uw toestemming in uw dossier. Dan melden zij de belangrijkste gegevens uit uw dossier aan bij het LSP. Daarna kunnen andere artsen en apotheken deze gegevens inzien.
Uw huisarts en apotheek hebben allebei uw toestemming nodig
Wilt u dat niet alleen uw huisarts uw medische gegevens kan delen via het LSP? Maar bijvoorbeeld ook uw apotheek? Dan geeft u hen allebei apart toestemming. En misschien komt u bij meer apotheken? Dan kunt u ook de andere apotheek apart toestemming geven.
Geeft u geen toestemming aan uw huisarts en/of apotheek? Dan kunnen andere artsen en/of apotheken de gegevens niet opvragen via het LSP. Ook niet in spoedsituaties.